čtvrtek 24. prosince 2009

Blasphemer

Blasphemer – Mini CDr

Criplle sound records 2009

Stopáž: 16:23

Vydavatel: Cripple Sound Records
Tracklist:

  1. Strenght in your hands ( 250 bpm )
  2. Organist ( 240 bpm )
  3. Religion of faith ( 220 bpm )
  4. My faith ( 220 bpm )

Kapela Blasphemer už na české scéně nějaký ten pátek působí a těch pátků už je přece jen dost, pač už tu s námi jsou hoši od roku 2000. Nicméně zásádní zlom nastal v roce 2007 kdy do kapely přišel zkušený a v daném stylu přece jen možná i trochu talentovaný J.C. Ale abychom to osvětlili…. Jak už název napovídá, tak i když je vesměs kýčovitý ( věc názoru ), tak se překvapivě jedná o Black Death Metal:). Nicméně hudba má do kýčovitosti sakra daleko. Blasphemer totiž nehrají obyčejný Black Death Metal, nýbrž kouzelný Ultra rychlý námrd, který se svou rychlostí a zejména výkony mistrů kytaristů asi bude jednou ucházet o zápis minimálně do České guinessovi knihy rekordů. Nejenže jsou kytary ve svých sólech docela dost technické, ale také jedou v rychlosti někde přes 220 bpm. Z toho už nám vyplívá že zde asi nebude živí bubeník, takže kapela má automat. V tomhle případě je to ale celkem jasné, protože bubeníků co by u nás dokázali zahrát takovéhle věci, v takovémhle tempu je opravdu velmi málo. Ne, Honza Kapák by to asi nezvládnul a Honza Veselý se dnes věnuje poněkud jiné hudbě.O kytary se stará Tom a Jose. Ty nejsložitější sólové party má v ruce Tom, jehož ruka je další div světa. Je opravdovým zážitkem sledovat ho při hře. Protože ačkoli jede i v rychlosti přes 300 bpm, tak se zkrátka ta pravačka skoro ani nehne!!! Viděl sem stovky kytaristů, ale tohle jsem prostě u žádného jiného kytaristy neviděl.

Teď ale zpátky ke zpěvákovi J.C.mu. Není to vůbec žádný nováček a už toho má za sebou taky celkem dost. Tuším že to byl přímo zakládající člen Příbramské Black Deathové kapely Elyseum, kde hrál také na kytaru. Jeho odchodem se mimochodem kapela propadla někam hodně hluboko a snad ještě dodnes žije z jeho textů a nápadů. Jeho další projekt byl progresivní Black Death s názvem Absconditor se kterým vystupoval na živo, ale žel zatím nic nevydal. Jako basák působil v Black Metalových kapelách Infernal Blaze a Prdel z Norweje ( Revivalová kapela, která hrála songy, které se dají podle názvu uskupení celkem domysletJ ). Pokud vím, tak dnes se věnuje naplno Blasphemeru, což je na jednu stranu dobře, protože co dokazuje s vokálem si zaslouží obdiv. Vynikající rozsah a zabarvení, stejně tak jako intonace, rytmika a výslovnost. To vše pochopitelně v kombinaci s ultrarychlími techničtějšími kytarami ve smrtícím tempu prostě zabíjí.

Kapela snad v brzké době vydá něco dalšího. Mrzí mě že na ipku nevyšel song Forget the Cross, který by se dle mého názoru o zápis do naší české guinessovky mohl ucházet. Je to jedna z těch rychlejších skladeb, která jede v tempu 330 bpm a kytarista Tom má v ní tapingové sólo, co prostě musí posadit absolutně každého člověka co někdy držel v ruce kytaru totálně na prdel! Není divu, že Tom hraje na japonskou Ibanezku, tuším že je to nějaký limitovaný model ze série RG. Jose hraje na old schoolový B.C. Rich. Oba pánové po šesti strunách:).

Než si číst bláboly o tom co si myslím o jednotlivých skladbách je lepší si je rovnou poslechnout. Dva songy z ipka si můžete poslechnout na oficiálních stránkách kapely na adrese http://bandzone.cz/blasphemer a ty zbývající na koncertech. Přesvědčivým důkazem o kvalitách kapely je také jejich tvrdé fanouškovské jádro.

Pokud posloucháte ať už Black nebo Death Metal, či snad technicky zajímavou nebo jinak originálnější brutální metalovou hudbu, pak mi nezbývá než vám doporučit poslech tohoto ipka, ale nejlépe však návštěvu koncertu, kde uslyšíte ještě mnohem bestiálnější a rychlejší songy!

Srp


Žádné komentáře:

Okomentovat