čtvrtek 5. srpna 2010

M A N I P U L A C E v praxi aneb česká ( nejen ) internetová média

Je tomu 13 měsíců co denně bedlivě sleduji česká internetová média. Za těch 13 měsíců jsem vynechal pouze nějakých 20 dnů. Původně jsem chtěl napsat nějaký obsáhlejší článek, kde bych se věnoval objektivitě, důležitosti a kvalitě zveřejňovaných zpráv. Jenomže postupem času jsem zjistil, že je to naprosto zbytečné, protože až na skutečné vyjímky se dají veškerá česká média – nejen internetová – charakterizovat následujícími slovy: lži a manipulace.
V oboru lží a manipulace jsou nejschopnější novinky.cz, idnes.cz, ihned.cz, aktualne.cz, ceskenoviny.cz, lidovky.cz, denik.cz, tyden.cz. To samé je respekt.cz, který se snaží tvářit intelektuálně.. O něco lépe je na tom reflex.cz. Na druhé straně spektra stojí blisty.cz. I když se britské listy snaží tvářit levicově, tak s levicovými názory mají společného dost málo a je to jen ukázka toho, že cokoli je v čr jakkoli kritické k oficiálnímu režimu, tak je označeno za levicové a komoušské. Jen nechápu proč roli rádobylevicového média blisty přijímají.. A kdo se hlásí k levici anebo o kom si můžeme myslet že je levičák, toho můžeme i zabít. To prohlásil premiér Nečas na pohřbu vraha Paumera dne 4.8.2010. Žijeme v krásné době, jen co je pravda. Osobně si nedokážu představit že tento systém může vydržet déle než nějaké 2, 3 roky. Krom britských listů je velmi kvalitním a objektivnějším zdrojem czechfreepress.cz, nejedná se však žel o deník. Také doporučuji občas navštívit piratskenoviny.cz, které velmi bedlivě sledují fašistické praktiky Osy. Dále se něco zajímavého můžeme dočíst na advojka.cz nebo literarninoviny.cz kde vyšel momentálně zajímavý článek reagující na heroizaci tzv. protikomunistických odbojářů.

Z těch objektivnějších deníků je tu ještě denikreferendum.cz a občas se něco zajímavého dozvíte i na halonoviny.cz, což je asi jediný český levicový deník. Český rozhlas, neviditelného psa, tn.cz a spol nemá vůbec význam komentovat, to je stejná žumpa lží, demagogie, nesmyslů a manipulace jako první zmiňovaní v tomto článku.
Paradoxně větší kvalitu informací by přinášeli „alternativní informační zdroje“ jako je matrix-2001.cz pana Chvátala a osud.cz pana Maška. Jenže ty jsou z větší části placené. Nicméně občas se tam některé zajímavé důležité informace objeví v neplacené zóně.

Jsem ale v tomto optimista a nepochybuji, že v horizontu několika málo let se objeví nějaký nový český deník, který se bude snažit být opravdu objektivní. Není pochyb že komerční úspěch by rozhodně měl, čím dál více lidí totiž pomalu otevírá oči a lžím co nám předhazují výše zmiňovaní přestávají věřit.

Jan Srp



Učebnicový příklad manipulace a českého vlezdoprdelnictví:

http://www.novinky.cz/koktejl/196273-pozemni-minolovka-cisti-nezadrzitelnou-silou-cestu-americkym-jednotkam.html

Žádné komentáře:

Okomentovat