sobota 19. března 2016

Ostara



Blíží se nám jarní rovnodennost- Slunce vstupuje do znamení Berana (Ostara, Alban Eilir)
Jarní rovnodennost-Světlo Země- Alban Eilir (21.3.-letos je to již 20.3.) leží ve středu tria jarních svátků a označuje více patrný začátek jara, kdy květiny začínají kvést a kdy se vážně začíná se setím a sázením. Z hlediska psychologického vývoje našeho života označuje dobu pozdního dětství , věk kolem 14 let. Jsme na jaře života, semena, která sázíme v času našeho dětství v ideálním případě rozkvetou o Beltane.
Při jarní rovnodennosti opět nastává výjimečný okamžik, kdy den a noc jsou stejně dlouhé. K tomuto jevu dochází kolem 21. března a tímto datem také začíná astronomické jaro.
Tento svátek je protipólem podzimní rovnodennosti, a i on je symbolem dokonalé rovnováhy.
V následujících dnech až do letního slunovratu moc slunce poroste.
Jarní rovnodennost je bod, kdy světlo, oheň a slunce začínají převládat nad tmou. Většina dnešních velikonočních zvyků vychází ze starých pohanských obřadů kolem Ostary. Například jedním z důležitých symbolů Ostary jsou vejce, které symbolizují nový život a potenciál. Symbolické zvíře bohyně Arthy je kuře. Vejce na rovnodennost se malovala červenou barvou - barvou života - a posvátnými symboly. Tato tradice přežívá dodnes, kdy se po celém světě na Velikonoce krásně zdobí vejce.
Další souvislost vidíme, když zajíc přináší velikonoční vejce - zajíc je totiž symbolické zvíře Eostry, protože zrovna zajíci přinášeli ranní světlo zpátky na oblohu.
Během jarní rovnodennosti oslavujeme vše kolem nového života, nových začátků, nových projektů. Je to období, kdy oheň, odvaha a vášeň začínají převládat po dlouhém zimním spánku.

zdroj: https://www.facebook.com/www.freelife.wgz.cz?fref=ts

Žádné komentáře:

Okomentovat