neděle 18. dubna 2010

Eyjafjallajökull




Protože někteří tvrdí že je to nevyslovitelné, tak by bylo dobré se to jméno naučit vyslovovat, neboť na dlouhou dobu se bude objevovat ve všech světových médiích. Eyjafjallajökull hrozí ekologickou katastrofou. Eyjafjallajökull je nebezpečný, toxický, představuje vážné zdravotní rizika a vždycky to byla předzvěst daleko horších katastrof.

Eyjafjallajökull. Islandská sopka pod horským ledovcem už běsnila v letech 920, 1612, 1821-1823. Všechny předchozí erupce byli předzvěstí mnohem silnější sopečné aktivity Eyjafjallajökullova souseda, vulkánu Katla, který podle vulkanologů může začít řádit od jednoho do dvou let. Eyjafjallajökull, kerý má průměr kráteru necelé 4 kilometry je proti Katle, jež má 10 kilometrů v průměru, trpaslík..

Během poslední Eyjafjallajökullovi erupce z něj létal jedovatý popel přerušovaně 2 roky. Jestliže už po třech dnech je uzavřená značná část Evropského vzdušného prostoru, tak co se asi bude dít, až to bude trvat několik měsíců? A co se stane až se probudí Katla?


V prvních 24 hodinách po erupci – během 13 a 14 dubna, když sopka prorazila 200 metrovou vrstvu ledu, 29 000 letů z Evropy a do Evropy bylo zrušeno. V sobotu přibylo dalších 16 000 ( z 22 000 plánovaných ) . Popel který létal až 10 km vysoko obsahuje částice skla, písku a hornin představuje vážnou hrozbu pro letecké motory, které vyřadí z provozu jedna dvě. Ekonomické ztráty se budou brzo pohybovat v řádech stovek milionů eur denně. Jen Ruzyňské letiště má momentálně ztráty nějakých 12 milionů za den.


25% sopečného popela se skládá z částic, které jsou menší než 10 mikronů. Ty se dostanou hluboko do plic a způsobí tam pořádnou neplechu. Je možné že letošním letním módním hitem se stanou ústní roušky. Anebo v rámci snižování počtu obyvatel naší planety, nebude o těchto nebezpečích informováno. Během posledního Eyjafjallajökullova řádění pochcípali na Islandu a v Anglii tísíce kusů dobytka. A to v letech 1821 – 1823 nebyla Anglie a Island z nějakých 80ti procent závislá na letecké dopravě. Krom toho pokud bude sopka řádit v řádu měsíců, tak neřád v atmosféře bude bránit slunečním paprskům, dojde ke snížení teploty a značným ztrátám na zemědělské úrodě. Ceny potravin začnou raketově stoupat a přijde skutečná krize, a to nejen ekonomická. Pokud se probudí Katla,…přijde Apokalypsa:).

Srp




Žádné komentáře:

Okomentovat