středa 14. července 2010

Sluneční aktivita



Jak už asi dnes většina lidí ví, sluneční aktivita se prudce zvyšuje a v horizontu 2 - 3 let dosáhne svého maxima. V příštím roce bychom se již mohli setkat s výpadky elektrických dodávek v důsledku zvýšené sluneční aktivity. O tom se již mluví. Také se ví že USA budou první na řadě díky jejich kvalitní rozvodné síti:) a již o tom píše i zkorumpovaný mainstream jako například zde.
S nárůstem erupcí však budou ohroženy i satelity. Až se dostaví výpadky v elektrické síti následované čím dál většími poškozeními rozvodných zařízení, bude otázka měsíců, možná týdnů než dojde na satelity. Po vyřazení vojenského satelitu dojde u všech velkých mocností k jeho nahrazení do 5ti hodin. Náhrada civilních satelitů bude trvat roky ( pokud k ní vůbec dojde ). GPS a satelitní přijímače budou v turánu bezcené. Problémy bude mít ale také terestriální digitální vysílání. Na digitál se přešlo z důvodu ceny, nikoli pro jeho kvalitu a spolehlivost. Než přejde televize zpět na analog, tak bude hlavní informačním zdrojem opět rozhlas.

To jsem ale trochu odbočil. Vzhledem k výše zmíněnému se domnívám že by bylo dobré mít o sluneční aktivitě trochu přehled. A ten nejlepší - s neustále aktualizovanými daty - naleznete zde http://www.solarmonitor.org/. Před časem se na internetu objevili zajímavé obrázky, kde se těsně kolem slunce pohybují ohromné objekty. Když budete bedlivě sledovat, tak si zde určitě nějakých všimnete. Musí jich tam být hromada a pohybovat se sem a tam když to ani nestíhají retušovat. Anebo to opravdu nic není, kdo ví...)

Jan Srp

Žádné komentáře:

Okomentovat